Tillidspriser – a’hva’ for noget?

Tillidspriser – a’hva’ for noget?

Kan du huske det der radioprogram: “De Sorte Spejdere” som kørte på P3 for nogle år siden? Hvis ikke – så kan jeg fortælle, at en del af deres program indeholdt et koncept som hed: “Tillidsbingo”. Der blev altså råbt tal op i radioen og lige pludselig var der en der ringede ind med pladen fuld. Af gode grunde kunne radioværterne jo ikke tjekke om lytteren ret faktisk havde pladen fuld, hvorfor der naturligvis var tale om tillidsbingo. Du kan få en smagsprøve her

Tillidspriser som jeg nu starter op går på præcis samme præmis. Jeg ved ikke hvad du har mulighed for at betale for et produkt eller hvad 1 arbejdstime af dit liv er værd, men jeg har tillid til at du betaler det, du har mulighed for og at du værdsætter det jeg laver, præcis lige så meget som dit arbejde værdsættes.

Tillidspriser – hvorfor?

Fordi jeg vil et andet sted hen og den eneste måde at komme et andet sted hen er at forsøge sig med at gøre tingene på en anden måde.

Der er noget galt med den måde værdisætningen af ting og sager er i dag – i hvert fald i nogle henseender. Menneskers livstimer er ikke lige meget værd og det har jeg det helt ærligt noget stramt med. Synes jeg, at man skal have lige så mange penge for at sortere søm som skifte organer ud – muligvis ikke, men der er i hvert fald for langt fra top lønningerne til bund lønningerne.

Alligevel er realiteterne jo dem, at hvis ikke du kunne købe den ting du er ude efter, så måtte du jo lave den selv og de timer kunne du så ikke bruge på det arbejde du har også ville du uanset tjene de penge færre.

En flad struktur får vi nok ikke lige med det samme – hvis nogensinde, men måske det kunne løses hvis vi tænker lidt anderledes. En måde at komme det til livs på er med variable priser på produkter og ydelser – ligesom man kan få bøder der er udmålt som en procent af ens indkomst – så det rammer alle lige hårdt, når der køres for stærkt. Det er retfærdigt!

Det er så her tilliden kommer ind – for i så fald ville det være kunden, der bestemmer prisen, da producenterne naturligvis ikke har og heller ikke skal have indblik i folks privatøkonomi og dermed ikke kunne prissætte et produkt efter en procentdel af folks indkomst – for de vil ikke kunne tjekke det alligevel. Dertil kommer, at denne model muligvis kun egner sig for mindre produktionssteder og ved salg direkte fra producenten til slutkunden.

Vi er derfor overladt til ærligheden og ideologien om at alle menneskers livstimer er lige meget værd og at det er sådan vi vil have at det skal være.

Er alle produkterne til tillidspriser?

Nej – det er de ikke. De produkter som jeg selv fremstiller kommer til tillidspris.

Mine digitale produkter som jo i princippet kan sælges i en uendelighed sætter jeg ingen mindste pris på, men sætter min lid til, at det over tid giver mening og have skabt dem i forhold til det afkast de måtte have. På nuværende tidspunkt er der kun digitale produkter til tillidspriser, men med tiden kommer der også fysiske produkter.

De fysiske produkter bliver udbudt med mindsteprisen svarende til det som det har kostet mig i materialer at fremstille produktet + fragt. Jeg angiver hvilken tid jeg har brugt på at fremstille de fysiske produkter og så er det op til dig at være ærlig omkring hvad din timepris er, ligge det til og vælge den pris som ligger tættest på og så ligge produktet i kurven.

De produkter som jeg køber af andre producenter fastholder jeg de vejledende priser på.

Et kæmpe eksperiment

Jeg har tænkt rigtigt meget over det her koncept tillidspriser og der er selvfølgelig en helt masse faldgrupper i det. Der er selvfølgelig risikoen, at folk tager projektet som en foræringsbutik – så er jeg rimeligt på den! og så bliver jeg naturligvis nødt til at sadle om på et eller andet tidspunkt. Det håber jeg ikke sker.

Jeg håber på og synes jeg kan mærke rundt omkring i krogene, at der er spirende kulture for at gøre tingene anderledes. Dele økonomier og andre sociale økonomier og vil gerne forsøge mig med at drive virksomhed på en alternativ måde.

Det handler dybest set om at prøve at skabe en kultur, der vil noget andet og det kræver selv samme kultur, at få det til at lykkedes. Om det lykkedes afhænger derfor blandt andet af dig.

Kommenter