Thykram

Thykram

Thykram, som i Thy kræmmerhus og hvordan du kan lave dig sådan et smukt et, er hvad dette blogindlæg skal handle om.

Se sagen er den, at Hanne (den skønne kvinde, du ser her til højre) laver Thisted og oplands lokale telefonbog og vil gerne gøre den mere bæredygtig. Det spurgte hun, om jeg ville hjælpe hende med og det ville jeg selvfølgelig gerne. billede-af-hanne

Bæredygtighed er mange ting. Blandt andet er det bæredygtigt, at forlænge levetiden af de ressourcer vi har høstet. De bøger vi har lavet, kan vi give nyt liv igen og igen. Selv telefonbøger kan forvandles til noget rigtigt fint, endda på en måde, så de stadig kan afleveres til papirgenbrug efterfølgende. Derfor har jeg i anledning af at det er jul, tryllet nogle kræmmerhuse ud af den telefonbog som nu er uddateret. Hvordan jeg har gjort det, kan du læse længere nede.

Derudover er de netop udleverede nye telefonbøger pakket i certificeret komposterbare fryseposer fra Maistic®. Poserne er lukket med økologisk, ufarvet, fairtrade garn og dertil kommer et julekort/sorteringsvejledning på hvordan de forskellige ting som er i posen skal affaldssorteres. Både fryseposer og garnet kan du få i shoppen.

 

For at lave et kræmmerhus skal du bruge:

  • 1 stk. forældet telefonbog (avispapir kan også gøre det hvis du ikke har en telefonbog)
  • Flydende lim af den slags der tørre gennemsigtigt op. Det er ikke nødvendigt at investere i dyr decoupage lim, skolelim eller som jeg har brugt trælim virker helt fint. Hvis den lim du har virker lidt tyk, så kom et par dråber vand i.
  • En pensel til at påføre limen
  • Saks og hvis du har en hobbykniv. Det går uden, men det er nemmere at skære sider ud med en kniv.

Hvordan laver du Thykram kræmmerhus

Thy kram, kræmmerhus af papmache, hjemmelavet kræmmerhus

♥ Grundformen på kræmmerhuset formes af 1 side i telefonbogen. Fold siden på midten, på den lange led. Fold derefter den ene ende ind til midten, hvor folden er og lav en ny fold. Læg de to foldninger oven på hinanden og lav en foldning igen. Du har nu 3 foldninger. Kræmmerhusets spids formes i den midterste foldning. Når papiret næsten er formet færdigt, kommer du noget lim på det sidste stykke af papiret, så kræmmerhuset hæftes.

Thy kram, kræmmerhus af papmache, hjemmelavet kræmmerhus

♥ Lim derefter den løse ende inde i kræmmerhuset.

♥ Kræmmerhuset er meget tyndt og skal forstærkes. Tag endnu en side og del den i 2 på den lange led. Lim nu en halv side på af gangen sådan, at spidsen af det nye stykke papir passer med spidsen på kræmmerhuset.

Thy kram, kræmmerhus af papmache, hjemmelavet kræmmerhus

♥ Herefter skal de “løse” kanter i kræmmerhusets åbning. Strimler lavet ved at dele en side i 4 på langs og derefter halveret i længden, fungere fint. Kom lim på hver strimmel og pensel den derefter helt fast. Når kanten er lavet hele vejen rundt, fylder du strimler rundt på hele kræmmerhuset på kryds og tværs for at forstærke hele kræmmerhuset. Når du har brugt 4 -5 sider er kræmmerhuset stærkt nok.

♥ Herefter skal du lave hanken. Hanken laves af 1 side. Fold siden på den lange led og kom lim på den ene halvdel og fold kanten af denne side ind til foldningen på midten. Gør det samme med den anden side.

♥ Kom derefter lim på den ene halvdel og og fold dem sammen. Kom derefter lim på den ene side og fold igen på midten. Hanken er nu 1/8 bredde af en side.

Thy kram, kræmmerhus af papmache, hjemmelavet kræmmerhus

♥ Kom derefter lim på hankens ender og monter den på kræmmerhuset. Den ene ende på kræmmerhuset spids, den anden lige overfor.

♥ Hæft kræmmerhuset ekstra godt fast med nogle strimler af samme bredde som hanken eller smallere. Gerne nogle stykker på kryds og tværs.

♥ Tid til at “farvelægge” kræmmerhuset. Find de farve du godt kan lide og klip dem ud i mindre stykker som du limer på en efter en. Pensel dem gerne fast så der også kommer lim oven på hvert stykke. Hvis du synes papiret er lidt svært at forme, så vent lige 1 sekund, så er papiret blødgjort af limen og lettere at forme. Jeg har lavet 2 forskellige farvevarianter og der er papir nok i bogen til, at du kan lave begge.

♥ Når kræmmerhuset er farvelagt, skal den plyssede krave laves. Det næste skal helst gå lidt effektivt, da limen helst ikke skal tørre for meget inden kraven sættes på, fordi den så bliver stiv i det og svær at montere.

Thy kram, kræmmerhus af papmache, hjemmelavet kræmmerhus

♥ Tag 4 stykker papir og fold dem på midten. Kom nu en limstribe på ca. 1 cm i bredde på foldningen af det ene stykke papir. Læg det næste stykke papir oven på og tryk det fast. Kom derefter lim på dette papir og lim det tredie stykke papir fast her på og derefter det fjerde stykke papir. Fold herefter på midten.

♥ Klip frynser, fra  den ikke foldede kant og hen mod den foldede kant. Lad ca. 1 cm være tilbage.

♥ Klip herefter frynserne i den længde som du ønsker . Jeg har lavet ca. 3cm lange på den grønne model og ca. 5 cm på den blå model

♥ Lim her efter frynserne på. Det er ikke sikkert at frynserne kan nå hele vejen  rundt. Jeg har lavet 2 stykker frynser og sat dem fra den ene hankende til den anden. det er den nemmeste måde at få det pænest på, i stedet for et skift midt på en af siderne.

♥ Frynserne kan nu foldes/klemmes op så de stritter

Thy kram, kræmmerhus af papmache, hjemmelavet kræmmerhus

 

Med et ønske om en glædelig jul ønskes du, af mig og Lokaltelefonbogen Thisted og opland, god klippe-klistre lyst

 

♥   ♥   ♥

Psssstttt – der er også en opskrift på Thyhjerte

Thyhjerte, hjemmelavet julehjerte, julehjerte, julehjerte af papmache, hvordan laver man et julehjerte

♥   ♥   ♥

Kommenter