Om haveplanen 2015

Så skal et nyt år i haven skydes i gang. Haveplanen 2015 er hermed klar. Sidste års erfaringer gør, at jeg tænker at ændre hvordan havens bede skal indrettes og tilplantes. Sidste år så blev bedene opdelt i bede. Det gjorde de, fordi jeg havde tænkt, at der skulle kunne være så mange forskellige afgrøder som muligt. Det resulterede i, at vi af de fleste ting i mængder der kunne gå som eftermiddagssnack for blodsukkerkolde børn om eftermiddagen. Hvilket jo også var fint, men jeg kunne altså godt tænke mig at hive lidt større mængder af de forskellige afgrøder ud af det. Det er en af grundene til at planen i år er ændret.

En anden grund til at bedene er ændret til større områder er, at jeg ikke tror, at sædskiftene kommer til at fungere optimalt med småbedsindlingerne. Der er ikke reelt nogen grænse mellem bedene, men det ene løber direkte over i det andet, hvilket gør sandsynligheden for sygdomsspredning fra et år til et andet, et sandsynligt problem.

En tredje ting er, at jeg har gået meget op i at det skulle være sådan lidt specielle afgrøder som jeg dyrkede, da det er de dyreste at købe sig til. I år har jeg valgt at vælge ud fra hvad vi rent faktisk normalt fylder køleskabet op med og få brugt nogle af de frø som jeg fik anskaffet sidste år.

En fjerde ting som jeg vil være bedre til i år er, at holde tilplantningen og forkultivering kørende, så der hele tiden er nye ting undervejs, så produktionen bliver holdt kørende optimalt.

For det femde havde jeg sidste år alt for lidt planter til insikterne, det skal der rådes bod på i år med mange flere blomster.

Derudover har jeg tænkt mig at lave nogle forsøg omkring er vanding af bedene. For det første så bruger jeg ufatteligt lang tid og vand i forbindelse med vanding og det skal nedbringes på en eller anden måde. Jeg vil derfor forsøge at få genbrugt så meget som muligt at vandet fra husholdningen som muligt og også opfinde et eller andet selvvandingssystem. Jeg har set mange systemer i butikkerne og på nettet, men de er alle ret bekostelige, så jeg tænker at se om ikke jeg kan finde nogle genbrugsmaterialer også bruge samme principper som for de dyre løsninger.

Havens indretning

I år kommer haven bede til at blive delt op som vist på billedet. Det betyder, at haven fra i år inddeles i: Hjørnebedet, Bærbedene, Sydvæggen, Det ovale bed, Krukkerne og Trappebedet. Jeg kommer ikke til at have 4 eller 6 bede til at køre sædskifte på, som det anbefales, men det tænker jeg heller ikke er væsentligt. Det væsentlige er, at der i det enkelte bed er et sædskifte på 4 – 6 år, så det er planen fra nu også har jeg kun har 2 bede at dyrke grøntsager i. Dermed har jeg jo også valgt at der kun er nogle ting som vi selvforsyner med hvert år, men sådan må det være for at vi får mest ud af det.

Hvordan dyrkningsplanen for hvert af bedene ser ud, går jeg i dybden med i de kommende indlæg. Indtil da vil jeg se at få bestilt de sidste frø og nyde forårs solen i haven.

 

Kommenter