Om dyrkning på Sydvæggen

Sydvæggen er den plads i vores have som er den absolut varmeste og det sted hvor planterne har mest ly for vind og vejr, undtagen solen som der er smæk på hele dagen. Denne kombination af ly for vind og masser af sol og varme, skaber et miljø som egner sig til planter som ellers ikke normalt trives på friland på disse breddegrader.

Sydvæggen

Derfor stopper jeg også planter ind på væggen og dyrkningen er vildt intensiv og et sammensurium af alt muligt. Fastboende er vores to vinranker. En grøn og en blå. Det er andet år vi har rankerne. Sidste år som var deres første år fik vi ca. 1 kg druer på den ene og en enkelt klase på den anden, og de smagte så markant anderledes og bedre end dem vi køber i forretningerne. Mere krydret og aromatiske.

Ud over vinrankerne har vi en del af krukkehaven stående her på væggen, da jeg sidste år fandt ud af, at tomater trives helt vildt godt i skyggen af vinrankerne. Tomater er jo ikke super glade for direkte sol, men elsker varmen. Vinranken kommer til lidt at lave et tag over tomaterne som kan holde lidt på varmen om natten og samtidigt kan tomaterne nyde godt af varmeudstrålingen fra væggen om natten. Der dyrkes desuden andre planter som egentlig har hjemme i drivhus. Mere om det i indlægget om krukkerne i et senere indlæg.

Så har vi vores andet grøntsagsbed her på sydvæggen. Intentionen er, at det i år består af nogle små højbede placeret foran vinrankerne. Jeg fik lavet det første lille højbed sidste år og jeg synes faktisk, at det virkede rigtigt fint og derfor skal det selvfølgelig udvides til hele arealet, hvis jeg kan nå det.

Det der skal dyrkes i grøntsagsbedene i år er: Blegselleri, persillerødder, havrerødder, forårsløg, vårsalat, vinterportulak og pluksalat

frø

Dyrkningskalender for Sydvæggen

Alle bedene sås med 3 rækker, hvilket sådan set er 1 for mange, hvis altså ikke det var fordi den ene forsvinder efterhånden som de to andre vokser til.

Marts

Blegselleri sås i såbakke. Ligges oven på jorden og drysses med meget lidt jord, så det knapt dækker og overbruses med vand. Derefter kommes såbakken i en plastikpose og stilles lyst, men ikke i direkte sollys før planterne er spiret. Må på intet tidspunkt mangle vand!

Forårsløg forkultiveres og sås i bakke i ca. 1 cm dybde

Pluksalat sås direkte i bedet i den inderste række, som senere skal overtages af blegselleri og overdækkes for at holde lidt på varmen

 

April

Blegselleri prikles om, når de har fået de første par rigtige blade, sådan at de står med ca. 4 cm mellemrum.

Persille- og havrerod sås direkte i bedet i den yderste række i bedet midt i april, i 1-2 cm dybde

De forkultiverede forårsløg skal vænne sig til vejret udenfor og hærdes ved at stille dem ud i mistbænk. Der sås en portion til.

Det burde være muligt at begynde at høste pluksalat i forbindelse med udtynding i rækken

 

Maj

Blegselleri prikles om igen i større bakke, med ca. 10 cm mellemrum mellem planterne og sættes ud i mistbænk.

Om lidt spire havre- og persillerod, husk at dække med et eller andet værn mod insekter, så der ikke går orm i. Med havrerod er det især vigtigt at få tyndet ud til ca. 10cm mellem hver plante for at væksten skal gå optimalt. Man kan godt vente til næste måned med at tynde ud i persillerødderne.

Forårsløg plantes ud i den midterste række med en afstand på ca. 5 cm mellem hver plante. 2 portion forkultiverede forårsløg sættes ud til afhærdning i mistbænk.

 

Juni

I starten af måneden tages de sidste pluksalater op og blegsellerien overtager pladsen. Kom lidt velomsat kompost i jorden inden blegsellerien udplantes

Tynd ud i persillerødder til der er ca. 8 cm mellem hver plante.

Kom halm på i alle bede som jorddække, da væksten i alle planterne her afhænger af at jorden aldrig tørre ud.

Start høst af forårsløg. Sæt nye forkultiverede forårsløg på de tomme pladser

 

Juli

Blegselleri burde være klar til at begynde høstning af nu og har de sat sideskud, fjernes de.

Husk at gøde et par gange især omkring blegsellerien og vær super opmærksom på vand.

 

August

De sidste forårsløg tages op, 2 stk sættes over i et bed hvor de kan få lov til at stå og sætte frø. Kom lidt kompost på hvor løgene har stået og så vårsalat direkte i bedet i 1 cm dybde. Det er ikke så vigtigt med at lave en række. De må godt brede sig lidt.

Der sås desuden vinterportulak lige ved siden af blegselleri, så den kan tage over når de sidste selleri høstes

 

September

I løbet af september høstes både persille- og havrerødder. Et par stykker flyttes til et andet bed hvor de kan få lov til at sætte frø til næste år.

 

November

De sidste blegselleri høstes

 

December – Januar – Februar

Der sker ikke så meget i haven på dette tidspunkt, men omkring nytår skal vinrankerne vinterbeskæres og alt efter hvordan vinteren har været kan der høstes af vinterportulak og vårsalat omkring februar.

 

Næste indlæg: Kommer til at omhandle krukkerne i haven og følger en af de nærmeste dage.

 

God fornøjelse med selvforsyningen!

 

Kommenter