Om at stoppe sokker

Her hjemme hos os sker det i perioder at der flere dage i træk bliver afleveret et par strømpebukser med indtil flere huller. Og nej det hjælper ikke, at købe en bedre kvalitet. Det er lige gyldigt om de har kostet 10.- i supermarked på tilbud eller en modeforretning over 100.- pr. par. Der er hul efter få gange de er brugt. Så her hjemme stoppers der mange strømpebukser, så mange at det ind imellem kan være svært at følge med.

Jeg vil her fortælle hvordan jeg stopper strømper og endnu en gang sende en kærlig tanke til min mor og bedstemor som engang har taget sig tid til at vise mig hvordan man gør.

Den metode jeg har lært, kan beskrives som man væver hullet til.

1) Det første man gør er at finde en sytråd (nogle gange bruger jeg også broderigarn) som passer nogenlunde i farven. Dernæst klipper man en rigtigt lang tråd. Jeg laver mindst en god meter. Tråden trækkes gennem nålen og ligges dobbelt. Der skal ikke slås knude på enden af tråden, da knuden vil komme til at mærkes, på samme måde som en lille sten i skoen. De fleste huller kan klares med en tråd, hvilket klart er at foretrække, men det kan lade sig gøre at skifte undervejs.

2) Det næste man gør, er, at komme hånden ind i sokken, så hullet formes og holdes udspændt. Det kan godt være lidt en udfordring, alt efter hvor hullet er på sokken. Så skal man hæfte tråden rund om hullet. Jeg gør det på to sider. Her øverst og til venstre for hullet. De andre to sider bruges til at hæfte tråden til slut.

3) Herefter laver man strenge på den ene led over hullet. Hvilken retning man starter i handler om hvordan det ligger bedst i hånden på en. Dog synes jeg det bliver pænest hvis det nogenlunde følger linjerne i strikken i forvejen. Disse strenge skal senere bruges til at væve over.

Når der er lavet strenge over hele hullet og gerne lidt på beggesider af hullet, altså et par millimeter på hver side af hullet, skal man igang med at væve vinkelret på strengene.

4) Altså starter man fra oven eller for neden, alt efter hvad der ligger bedst i hånden også er det bare op over en tråd, ned under den næste, op over den derefter og ned under den næste osv. indtil man når til modsatte side hvor man lige syr en lille bid af sokken med inden man vender og væver den anden vej. Det her bliver man så ved med til man er færdig, hele hullet er lukket og strengene er brugt op.

5) Tilsidst hæfter man enden af tråden ved at sy op og ned som når du væver men bare i stoffet i sokken, nu på undersiden og højreside af det stoppede hul, ligesom til at starte med.

6) Her ses så det færdige resultat. Det tog lidt under en halv time.Tilgengæld sparede jeg så en tur ned i byen og dermed kørselstiden, hvad enten det er bus, bil eller cykel. Det tager mindst 45 min. inden jeg kunne være hjemme igen. Jeg har sparet hvad det ville koste, at købe et nyt par strømpebukser, det transporten ville koste og de ting jeg så lige ville støde på og købe som måske ikke lige stod på nødvendighedslisten. Derudover har jeg fået snakket med min mand imens.

Selvom det måske ser lidt bulet ud i kanterne, så vil jeg bare sige, at min skønne datter, som dette par strømpebukser tilhører, er meget sart på sine fødder og kan gå helt op i limningen over syninger som sidder forkert, men hun synes det her er helt fint.

God fornøjelse med at stoppe sokker.

 

Kommenter