Marmelade med rabarber, æble, chia og dadler

Marmelade med rabarber, æble, chia og dadler

Marmelade, af den aller lækreste slags, er hvad du skal lave, når du som nystartet selvforsyner står med sølle 2-3 stilke rabarber og ikke ved hvad i himlens navn du skal stille op med dem.

Der er for lidt til en tærte og saft er slet ikke en mulighed, men lækker, lækker marmelade kan det blive til, med lidt ekstra ingredienser.

Den her marmelade er fyldt med gode næringsstoffer, helt uden tilsat sukker, uden konserveringsmidler og så er den helt vildt nem at lave.

Den er lækker til diverse formål. På brød, på grød, i pandekager eller til en omgang is og sikkert meget andet.

 

Til 1 krukke marmelade skal du bruge:

Ingredienser:

  • 55g rabarber stilke (svarende til 3 stilke i lillefingertykkelse ca. 15cm lange)
  • 70g æble
  • 55g tørrede dadler – gerne af de virkelig tørre slags, der kan være lidt triste at spise som de er
  • 2 dl æblemost – helst – juice går også fint hvis det er det du har
  • ½ tsk. Vaniljepulver – ikke sukker
  • 2 tsk. Chiafrø

Redskaber:

  • 1 lille gryde med låg (en tallerken kan gøre det hvis låget er forsvundet)
  • Kniv og skærebræt
  • Teske
  • Grydeske
  • 1 syltetøjsglas af en slags, vasket og skoldet med kogende vand så det er pinligt rent.
  • 1 køkkenvægt

Lav marmeladen sådan:

  • Skær bladet og rodstykket af dine rabarber stilke – kom dem i komposten. Skyld stilken fri for jord og skær stilkene ud i tern
  • Skyl æblet og skær det i tern
  • Skær dadlerne i tern/mindre stykker – husk at fjern stenene hvis de er med sten
  • Kom det hele i en lille gryde og tilsæt resten af ingredienserne.
  • På med et låg og så over blusset, hvor det hele skal koge op og stå og småkoge indtil alt er mørt og nemt kan mases.
  • Marmeladen er nu sandsynligvis for vandet/flydende. Tag derfor låget af og lad marmeladen koge ind. Gå ikke for langt væk. Lige pludselig er det kogt nok ind og hvis det får lov til at koge videre for længe risikerer du, at det brænder på.
  • Når marmeladen har en passende konsistens/tykkelse kommer du den på det pinligt rene glas og stiller den i køleskabet.

 

Tips til at få marmeladen til at holde sig så længe som muligt:

  • Lad vær’ med at prøvesmage den og hvis du alligevel gør, så skift ske hver gang.
  • Brug ikke den ske du tager marmeladen med til at også at smøre den ud på f.eks. brødet med – når du så kommer skeen tilbage i glasset har du eventuelle svampespore eller lignende med tilbage i glasset
  • Hold marmeladen på køl og lad den ikke stå på bordet. Dels fordi den lave temperatur gør, at bakterier og svampespore formere sig væsentligt langsommere – dels fordi den ikke frister, når den ikke står fremme.

Held og lykke med den og når du har prøvet den, må du meget gerne give en anmeldelse i kommentaren

Kommenter