Karklude – hjemmestrikkede og bæredygtige

Karklude – hjemmestrikkede og bæredygtige

De sidste par år har jeg strikket mine egne karklude og målet er at strikke så mange, at vi ikke længere behøver købe de triste engangsklude vi hidtil har brugt.

Når jeg gerne vil slippe af med engangskludene er det fordi de er af plastik og ualmindeligt dårlige for naturen. De produceres udfra olie og forurener med en masse mikroplastik i vores vandmiljøer, for så til sidst at blive brændt af.

Engangsklude er bare så langt væk fra at være et bæredygtigt produkt som noget kan være og vi bliver nødt til at udfase dem.

Det betyder jo i sagens natur, at vi skal have en anden slags karklude at bruge og her får du opskriften på hvordan du selv kan strikke nogle rigtigt gode og bæredygtige karklude.

Det bedste garn til bæredygtige karklude

Jeg har brugt rigtigt lang tid på at finde et godt garn til karkludene. Det er jo forholdsvis nemt at finde noget økologisk, men ikke noget som ikke er farvet/bleget med ubehagelige farvestoffer – og det er vigtigt for mig, at det er forsvarligt at kompostere kludene, når de en gang om mange år er slidt op.

Til sidst fandt jeg Pakucho bomuldsgarn hos Ecobutterfly.com. Det er økologisk, fairtrade og dyrket i de farver som garnet kommer i. Det er Pakucho Sport, der er brugt til kludene her i opskrifterne.

Det er så lækker kvalitet, at de, som jeg har strikket klude til i gave, faktisk synes det er synd at bruge det til at lave klude af.

Men jeg er glad for lækre redskaber og hvis du lige tænker over, hvor mange gange i løbet af en dag, har dine klude i hænderne, så er det faktisk ikke noget dumt sted, at have kvaliteten i orden.

 

Opskrift på en strikket karklud

Jeg har eksperimeteret lidt med de forskellige mønstre for at finde ud af hvilke mønstre der giver den bedste struktur på kluden, en god sugeevne og en smuk klud, med ens mønster på begge sider.

Derudover er jeg sådan et praktisk anlagt menneske. Jeg har ikke tid til flere praktiske gøremål end højest nødvendigt og derfor har jeg lavet kludene i en størrelse som gør, at de passer perfekt på hylden i skabet som de er. De skal ikke foldes, bare lægges i en bunke og voila er de på plads og klar til brug.

3 mønstre er gode til karklude: retstrikning, dobbelt perlestrik og ternet mønster.

Retstrikket mønsterØkologisk karklud, bæredygtig karklude, bomulds karklude, hjemmestrikkede karklude

 1. Der er slået 52 masker op, på pind 3½. Første og sidste maske på hver pind er en kantmaske.
 2. Hver pind startes altså med at første maske løftes af.
 3. Resten af maskerne, med undtagelse af den sidste, strikkes ret. Den sidste, kantmasken, strikkes vrang. 
 4. Fortsæt hver linje på samme vis indtil du har strikket 52 “linjer” i mønstret eller 23,5 cm og luk derefter af.
 5. Hæft enderne med en stoppenål

Karklude strikket efter denne opskrift vil nu være rektangulære og ikke kvadratiske. Det er med vilje, da det strikkede især i dette mønster kryber en del i strikkeretningen ved vask. Med denne længde vil karkluden kunne strækkes til sin kvadratiske form efter vask
uden, at du gør vold på den.

Karklude i strikket i retstrik er tykkere i kvaliteten end de to næste mønstre og der går derfor også lidt mere garn til. På 2 nøgler garn vil du kunne få 3 klude

Dobbelt perlestrikPakucho, hjemmestrikkede karklude, økologiske karklude, bæredygtige karklude, bomuldskarklude

Dobbet perlestrik er et sindsygt smukt mønster og giver en rigtig god struktur.

 1. Slå 56 masker op på pind 3½. Første og sidste maske på hver pind strikkes som kantmasker.
 2. Pind 1 og 2 strikkes sådan: 
  1. løft 1 maske over på den anden pind uden at strikke den (kantmasken)
  2. Strik 1 ret, 1 vrang, 1 ret, 1 vrang osv… indtil der er en maske tilbage
  3. Strik sidste maske (kantmasken) vrang.
 3. Pind 3 og 4 strikkes:
  1. Løft 1. maske over på den anden pind uden at strikke den (kantmasken)
  2. Strik derefter 1 vrang, 1 ret, 1 vrang, 1 ret osv… indtil der er en maske tilbage
  3. Sidste maske (kantmasken) strikkes vrang
 4. Gentag herefter punkt 2 og 3 indtil arbejdet måler 24,5 cm og luk af.
 5. Hæft enderne med en stoppenål

Hvis du er virkelig skarp til at hvor meget garn, der går til opslagning og kun får en lille snor hængende efter opslagning – og strikker i samme fasthed som jeg kan du lige præcis få 2 karklude af 1 nøgle garn.

Ternet mønsterPakucho, Hjemmestrikkede karklude, økologiske karklude, bæredygtige karklude, bomuldskarklude

Endnu et smukt mønster. Dette mønster er det med mindst struktur

 1. Slå 54 masker op på pind 3½
 2. Pind 1 til 3 strikkes sådan:
  1. 1. maske er kantmaske og flyttes over på den anden pind uden at den strikkes.
  2. Herefter strikkes 2 ret, 2 vrang skiftevis indtil du har 1 maske tilbage.
  3. Denne strikkes vrang – altid
  4. Den første række tern er nu færdige og du skal igang med den næste række tern hvor mønstrene skifter plads
 3. Pind 4 – 6 (de næste 3 pinde) strikkes sådan
  1. Første maske løftes over på den anden pind uden at den strikkes
  2. Derefter strikkes 2 vrang, 2 ret, 2 vrang, 2 ret osv… indtil der er en maske tilbage
  3. Denne maske (kantmasken) strikkes vrang
 4. Gentag punkt 2 og 3 indtil du har lige mange tern vandret og lodret (bredden og højden) og du mangler sidste pind for at den sidste række tern er 3 rækker høj. Når du når hertil lukkes af på denne sidste 3. pind i den sidste række tern.

Karkluden er igen lidt længere end den er bred, men også med dette mønster regulere det sig ved vaskning. 1 nøgle garn giver lige præcis 2 klude, hvis du virkelig er skarp til at slå op og ikke efterlader en lang snor i bunden af kluden, ved opslagning – og strikker i samme fasthed som jeg.

Vaskning af karkludeneStrikkeprøver, pakucho, vasketest, økologisk bomuldsgarn, økologiske bomuldsklude

Pakucho anbefales, at vaske koldt, med meget mild sæbe og tørres liggende. Men hvis ikke man vil gå på kompromis med hygiejnen står den jo på mindst 60 grader ved vaskning af karklude.

Efter at have testet hvad der sker, når jeg ikke overholder vaskeanvisningerne, kan jeg konstatere, at jo varmere garnet vaskes jo mere filter det. Ikke, at det filter helt vildt, men lidt gør det og det er endnu mere udpræget hvis også det tørretombles. Min anbefaling er, at kludene forbliver pænest ved vask på 60 grader i stedet for 95.

11 kommentarer til Karklude – hjemmestrikkede og bæredygtige

  • Hej Mirjam

   1 nøgle af typen Sport giver med opskriften her ovenfor lige præcis 2 klude, hvis du strikker i samme fasthed som jeg og passer på med ikke at have for lange snore hængende ved opslagning og hæftning. Den lidt tyndere (Fingering) kvalitet giver 3 klude i samme størrelse

 1. TIP:
  En omgang fastmasker hele vejen rundt giver dobbelt liv til kludene!
  Jeg har selv strikket mine klude i mange år, og har erfaret, at kanterne slides hurtigst. Med fastmaskekanten er der ingen løbemasker, når kanten bliver slidt.
  PS: undgå at tørre skarpe knive af i karkluden. ?

  • Jeg tror der menes fastmasker, men med at strikke en kantmaske får man faktisk noget der ligner en fastmaske kant. Men det kan være fint at lave ekstra kant på

 2. Tak for opskriften på de hjemmelavede karklude 🙂
  Jeg bruger noget lidt tyndere garn (50 gr = 170 m) og har derfor slået 60 masker op på pind 3, så de mål, du angiver i opskriften passer jo ikke helt – kan du sige hvad bredde/højdeforholdet ca. skal være, for at jeg ender med at have en nogenlunde kvadratisk klud? Min bredde er 22 cm i dobbelt perlestrik.
  På forhånd tak for hjælpen 🙂
  Bedste hilsener fra Birgit.

  • Hej Birgit

   Velbekom 🙂 Jeg har regnet lidt på en af de klude jeg selv har lavet i dobbeltperlestrik, dog i lidt tykkere garn, men min erfaring er, at forholdsmæssigt mellem bredde og højde er nogenlunde det sammen selv om garnet er tyndere. Jeg har regnet lidt på det og er kommet frem til at du vil få en kvadratisk klud (efter vask)i dobbelt perlestrik, hvis du for hver maske du har slået op, strikker 1,57 pinde/rækker i højden. Det vil altså i dit tilfælde være 60*1,57= 94,2 pinde/rækker dvs. 94 pinde + aflukning. Jeg vil tro at det vil gøre din klud ca. 3 cm længere(højere) end den er bred.

   God strikning!

   Venlig hilsen
   Krestine

 3. Det er nogle fine klude. Tak for opskrifterne. Jeg har lagt mig til som følger både på facebook og bloggen. Jeg glæder mig til at læse mere fra dig. Jeg brænder for at få flere til at strikke sine egne klude, så vi kan få nedbragt mikroplastikken i naturen. Jeg deler også mine kludeopskrifter.

Kommenter