Havelog d. 10. juni

Hermed en opdateret havelog på en skøn solskinsdag.

Hjørnebedet

Rød aroma æble
Rød aroma æble

Der er fuld fart på alle planterne og det ligner sørme at vi får en rimeligt med frugt i år. Det ene æbletræ har vil jeg skyde på har omkring 30 små æbler, det andet har ikke så mange. Men det er også træer som vi købte og satte sidste sommer og det tager nok et par sæsoner før træerne får ordentligt fat i jorden og vokset får vokset sig til.

Rabarberne er rigtigt begyndt at vokse nu. Jeg har ikke prøvet at få dem drevet hurtigere frem. Men jeg kan mærke, at det er tid til en tærte her i weekenden.

– højbed

Jeg har nu besluttet at lade højbedet ved æbletræerne blive til flerårige urters bed fordi det passer godt til og det er ikke til at flytte rundt på planterne hele tiden, og det er et godt sted at have flerårige planter – tror jeg.

Buebedet

Hvidløg
Hvidløg

Vi får rigtigt mange jordbær i år i forhold til sidste år. Vil nyde dette og næste år hvor, som er jordbærplanternes 2. og 3. vækstår hvor de giver aller mest frugt.

Hindbærene skyder også helt vildt mange nye skud og det tegner godt for næste års høst.

Tilgengæld synes jeg efterhånden ser det lidt sort ud for hvidløgene i bedet. Det er dem der ligner ukrudt/græs. Havde ellers læst mig til at hvidløg skulle trives rigtigt fint sammen med jordbær og hindbær, men jeg tror altså, at det hele her i bedet er blevet alt for tæt og jeg kan godt have min tvivl om hvor god hvidløgshøsten bliver. I hvert fald får de ikke særligt meget lys længere.

Kirsebærtræet har også sat en del frugt, dog slet ikke i nærheden så mange som det havde blomster.

Sydbedet

Vindruer

Vindrue juni 2014
Vindrue

Vindruerne er blevet beskåret. Eftersom jeg ikke er nogen garvet vindrueavler, har jeg læst og lyttet til meget omkring beskæring og det jeg har valgt at gøre er at beskære efter den regel, at 1 klase vindruer skal have 6-7 blade for at udvikle nok sødme også har jeg ladet sidde 2 klaser på hvert skud, om det er optimistisk vil tiden vise. Lige nu ser det ud som om klaserne udvikler sig fint alle sammen. Derudover har jeg klippet det nye topskud, der skal forlænge vinranken, ned til 50 – 60 cm. Det lader til at der er rimelig enighed om, at man højst må forlænge ens grundstamme med 70cm pr. år. Jeg har også været ude og binde skudene i forskellige retninger, for at sikre hvert skud og blade så meget lys som muligt, hvilket faktisk har gjort, at de tomatplanter jeg har stående under rankerne har fået en smule skygge, hvilket jeg faktisk tror passer dem meget fint.

I øvrigt forsøger jeg mig med 2 forskellige måder, at forme grundstammen på vinplanterne. Den ene lader jeg gro i en lang stamme. Den anden former jeg som 2 Y´er oven på hinanden. Den ene vokser dog væsentligt hurtigere end den anden – det tror jeg dog har noget med sorterne at gøre, ligesom den ene tålte kulde og den anden ikke gjorde. Tiden vil vise om der kommer mere frugt på den ene eller den anden.

– til højre

Kålene ser ud til at trives, dog ligner det at der er lidt utøj i hovedkålene. Jeg har forsøgt at nærstudere planterne, men jeg har ikke kunnet få øje på nogen kryb. Måske de kun kommer frem på et bestemt tidspunkt af døgnet? Jeg må ud en tidlig morgen og prøve igen.

Ærterne og bønnerne vokser fint. Aspargesærterne er ikke kommet op, så jeg tror jeg prøver at så nogle flere.

Majsene gror også helt vildt og jeg håber på en god høst. Hver plante skulle give 2-4 kolber så, vi burde i hvert fald få mindst 20 kolber. Mmm lune majskolber med smør…

Sukkermajs
Sukkermajs
Hovedkål
Hovedkål
Grønkål
Grønkål
– til venstre

De små agurker som var begyndt at vokse på hovedstammen er blevet pillet af, selvom det var lidt svært. Men det skulle altså give flere agurker i den sidste ende. Sideskuddene er også godt igang med at sætte små agurker og de vokser hurtigt, så mon ikke også snart jeg kan  høste den første agurk. Mistbænken omkring agurkeplanterne har jeg nu vovet at fjerne.

Drueagurk
Drueagurk

– trappebed

Jeg er desværre ikke kommet videre med højbeddet, så der mangler stadig en masse jord, hvor meget jeg når at få ud af beddet er derfor temmeligt tvivlsomt.

Ovale bed

Mens jeg gik i køkkenet og nød at vores to små snutter på 2 år, er blevet så store, at de kunne lege selv en halv time, ja så viste det sig, at den gode leg var, at bryde ind i mors bed og plukke “blomster”. De fleste planter var blevet rykket op eller trådt flade. Så nu har de også set deres mor stortude. Jeg har prøvet, at plante løgene tilbage og rette dem op og det ligner, at de klare den.

Til blomsterstativerne midt i bedet faldt jeg i Netto over nogle hængekurve med kokosmåtte til 50.- så de er købt, afprøvet og passer fint. Heri skal der sættes blomsterkarse. Tror det bliver rigtigt smukt. Til at starte med bruger jeg de blomsterkarseplanter som jeg har luet væk, hvor de havde selvsået sig fra sidste år, også sår jeg nogle nye.

Bladlus

Tilgengæld har jeg vildt store problemer med bladlus. De er på alle frugt og bærbuske, på de nye skud. Jeg kan se, at planterne lider under det. De nye skud har lidt hængemule tendenser synes jeg og bladene krøller sammen, men det er svært at få bugt med det. Jeg tror mest det handler om at haven er forholdsvis nyanlagt og derfor er der ikke så mange naturlige fjender til haven endnu.

Bladlus i solbærbusk
Bladlus i solbærbusk
Bladlus i solbærbusk
Bladlus i solbærbusk

 

 

 

 

 

Jeg har forsøgt mig med at sprøjte mælk på i fuld sol, da jeg havde hørt at det skulle skræmme dem væk, pga. at mælken bliver sur. Men det hjalp desværre ikke. Så nu er der vidst kun den helt aggressive tilgang tilbage, eftersom det ikke rigtigt har nogen effekt at sætte rovmider ud, da de jo bare kan slippe væk. Så nu er det rundt og klemme bladlus ved håndkraft, så de i det mindste ikke formere sig helt vildt. Klamt og stort arbejde, men effektivt. Også er det frem med vandslangen så bladlusene bliver spulet af. Ikke at det slår bladlusene ihjel, men de ryger på jorden, hvor andre insekter så kan få fat på dem også overvejer jeg at anskaffe nogle fuglekasser til mejser, da de skulle være svært glade for bladlus.

Haven i vinduet

Tomaterne er omplantet igen. De første tomater er høstet. Det er jo en fornøjelse at spise tomater af egen avl. Skønt skønt. Det ligner at vi får masser af tomater.

Chiliplanterne sætter masser af frugter som gror der ud af. Jeg venter nu på, at de begynder at skifte farve og glæder mig til at lave salsa.

God juni til alle!

Kommenter