Gederams – og hvordan du laver tærte af den

Gederams – og hvordan du laver tærte af den

Gederams er en plante med en stilk, hvorpå der sidder lange, smalle, spidse blade hele vejen op til blomsterstanden. Den blomstre i juli –
august og blomsterstanden består af violette blomster (billede følger så snart jeg ser en i blomst). Både stilk, blade og blomster er spiselig. Stilken kan på nyeskud kan bruges som asparges (plantehøjde på 20-30cm, plukkes fra i starten af maj). Bladene kan bruges som spinat og blomsterne som pynt i f.eks. salater. Bladene har desuden tidligere været tørret og brugt som the i krisetider.

– Jeg skal for en god ordens skyld lige minde om, at forsøg på at finde Gederams og kokkerere af den er fuldstændigt på eget ansvar…

Gederamstærte

6-8 personer Ingredienser:
Bund:

  • 75g koldt smørGederamstærte, gederams
  • 150g grahamsmel
  • 1 tsk. groft salt
  • lidt vand til at samle dejen med om nødvendigt

Fyld:

  • 300g gederamsblade (35 stilke á 25 – 30cm)
  • 200g hytteost
  • 50g revet parmesanGederamstærte, gederams, vild mad
  • 2 æg
  • 1 knsp. revet muskatnød
  • 1 knsp. peber
  • 1½ dl. mælk
  • 1 tsk. salt


TilberedningGederamstærte, gederams, vild mad

  • Smulder smør, mel og salt sammen til en ensartet masse. Bland evt. en smule vand i for at samle dejen.
  • Kom bagepapir i bunden af tærteformen og fordel dejen i formen
  • Prik dejen med gaffel og bag ved 175g i ovnen. Kom evt lidt bagepapir med tørrede kikærter eller lignende på bunden under bagningen for at forhindre at den bobler op.
  • Lav fyldet
  • Pil bladene af stilken, sorter de nederste, der godt kan være lidt tørre i bladspidserne fra og kom dem på komposten. Knib den øverste stilktop med små blade af og brug den også. Gem stilkene til et andet formål eller kom dem på komposten.Gederamstærte, gederams, vild mad
  • Skyld bladene godt og lad dem dryppe af. Hak dem groft og kom dem derefter i en
    gryde og tilsæt 1 dl vand. Tænd gryden på maks, når vandet koger, sluk for gryden og lad den stå i 2 min. på eftervarmen. Hæld overskydende vand fra.
  • Tilsæt resten af ingredienserne til bladende og bland godt. Jeg synes det er nemmest med en tang eller madpinset
  • Kom fyldet på bunden, fordel det jævnt og bag i ca. 30 min. til fyldet er stivnet.

Gederamstærte, gederams, vild mad

Kommenter