Delle med mælde – fra ukrudt til grøntsag

Delle med mælde – fra ukrudt til grøntsag

Mælde og dens nære slægtning gåsefod (de to kan være virkeligt svære at kende fra hinanden og har hver mange varianter) er nogle af de planter som kommer overalt i vores bede, vores marker – alle steder! Hele tiden! Uanset hvor mange jeg fjerner så er der en uge senere et nyt hold mælde/gåsefod klar også er det forfra med lugningen igen.

Men det viser sig, at det slet ikke er noget at være ked af, for mælde og gåsefod er nemlig spiselige, smager rigtigt skønt og kommer i rigelige mængder, helt uden, at du skal gøre noget for det.

Husk, at hvis du er i tvivl om det er den rigtige plante du har fat i, så lad den gå på komposten i stedet for i maven. Spørg en garvet ukrudts samler til råds om de planter du har i haven. Bor du i nærheden af København, er der med jævne mellemrum rundvisninger på Amager fælled, hvor du får vejledning i hvilke vilde planter du kan bruge i madlavningen. I gruppen: “Spiselige planter på Amager Fælled” på facebook bliver rundvisningerne slået op.

mælde, delle med mælde, vild mad,

Mælde og gåsefod kan spises rå eller tilberedt og bruges hvor du ellers ville bruge spinat. 

Her får du opskriften på hvordan du kan lave lækre vegetariske deller med mælde.

Enjoy!

 

Ingredienser – delle med mælde
(stor portion, ca. 40 stk. alt efter hvor store du laver dem)

120g mælde (plukket, skyllet og klar)

1 dl sesamfrø

2 spsk. Tahin

3 dl røde linser

3 løg – mellem størrelse

11 spsk. Fuldkorns speltmel

2 tsk. Salt

1 spsk. Spidskommen, knust eller stødt

1 spsk. Stødt koreander

4 vrid på peber fra kværnen

3 æg

Olivenolie til stegning – helst en jomfruelig, koldpresset en, eller hvad du foretrækker

Sådan gør du:

– 1 –

Skyl de røde linser indtil vandet bliver ved med at være næsten klart. Skyllevandet kan du sagtens samle op i opvaskebaljen eller lignende og bruge til at vande dine bede/krukker med. Sæt dem derefter over og koge i den mængde vand og tid som er angivet på pakken. Når de er kogt færdige hælder du dem over i en si og lader det overskydende vand dryppe fra og kommer dem tilbage i gryden, indtil du er klar med resten af ingredienserne. Mens linserne koger klargør du de andre ingredienser:

– 2 –

Klip roden af mælden og skyl mælden i en balje med vand, mens stænglerne er på – det er lettest. Igen kan du sagtens samle skyllevandet og bruge det til vanding. Når du har skyllet alt jorden fra, plukker du bladende og topskudene af mælden. Der er sikkert nogle blade der har pletter eller lignende, dem sortere du fra. Når du har 120g hakker du dem fint. Stængler og frasorterede blade sendes på komposten.

– 3 –

Pil løgene og hak dem fint. Løgskaller sendes på komposten

– 4 –

Mål resten af ingredienserne op og kom dem i en skål. Tilsæt løgene og mælden og linserne og rør massen sammen til den er jævn og ensartet.

– 5 –

Stil “farsen” i køleskabet i en halv time eller mere indtil dellerne skal steges.

– 6 –

Gør panden klar, med olie eller hvad du foretrækker og form dellerne. Det vigtigste er tykkelsen for, at de bliver ordentligt tilberedt inden i før de bliver sorte. Mine er ca. 1½ cm tykke og er blevet stegt på lidt over middelvarme.

På billedet er frikadellerne brugt kolde på et stykke rugbrød, med en blandet salat af mine yndlings salater, vilde planter og urter fra haven, lidt avocado og urtesalt. De er også rigtigt gode nylavede sammen med en f.eks. en bulgur salat og et lækkert stykke brød. Det er kun fantasien der sætter grænserne.

Du er selvfølgelig mere end velkommen til at skrive en kommentar, når du har prøvet opskriften af eller dele opskriften med andre, som har ukrudt nok i haven.

Velbekomme!

Kommenter